Tags

, , , , ,

Sub aceasta denumire ceva mai ciudata (numele se pronunta ‘Chumley‘), se ascunde o clematita superba, care in scurt timp, poate deveni o piesa de rezistenta in gradina.

Este un hibrid vechi, ce nu si-a pierdut din farmec de-a lungul timpului. A fost obtinuta de Charles Noble (UK) in 1873, din clematis Fortunei (clematita cu flori duble, acum disparuta) si clematis Jackmanii. Ca o paranteza, toti hibrizii moderni de clematite au la origine 3 clematite importate din Japonia intre 1836 si 1860: clematis Florida, clematis Lanuginosa si clematis Patens. Clematis Mrs. Cholmondeley provine din clematis Lanuginosa.

Florile mari, inconfundabile, cu cate 6 petale de culoare bleu-lavanda si stamine maro, formeaza primavara o rozeta enorma, de 20-23cm, pentru ca in vara, florile sa aiba dimensiuni mai reduse si o forma stelata, specifica.

Odata stabilizata in gradina, infloreste abundent (primavara) si aproape continuu, din mai pana in septembrie. Face parte din grupa B1 de taiere. Prefera expunerea la soare sau semiumbra si poate atinge o inaltime de 2-2.5m.

 

Clematita mea are 3 ani in aceeasi pozitie. Primii 2 ani nu a iesit in evidenta decat prin florile enorme din primavara si frumoasa nuanta bleu a petalelor. Anul acesta, in februarie, m-am decis sa o tai complet, la cel mult 10 cm de sol, lasandu-i un singur rand de noduri pe fiecare tija. A lastarit foarte bogat, asa cum nu am vazut-o. Odata cu incalzirea vremii, a reusit in scurt timp, sa recupereze inaltimea pierduta prin taiere si a castigat in volum. M-a surprins placut cu abundenta florilor ce abia aveau loc sa se deschida unele de altele.

Advertisements