Tags

, ,

In cartea sa, The English Roses, editia 2011, David Austin imparte trandafirii englezesti arbustiviin 4 mari grupe:

David Austin - The English Roses book cover

David Austin, The English Roses

  • English Old Rose Hybrids
  • The Leander Group
  • English Musk Roses
  • Alba Roses Hybrids

Exista de asemenea si o a 5-a grupa, cea a trandafirilor englezesti cataratori. Desi diferiti, trandafirii englezesti apartinand fiecarei grupe, au ceva in comun: au fost obtinuti prin incrucisarea trandafirilor vechi cu tea hibrizi moderni, chiar daca aceasta incrucisare a avut loc undeva departe in arborele lor genealogic.

ENGLISH OLD ROSE HYBRIDS
Acestia au fost trandafiri englezesti originali. Au mostenit caracterul adevaratilor trandafiri vechi: galica, damasc, etc. Totusi exista diferente de la o varietate la alta. Ca si la trandafirii vechi, culorile lor sunt variatiuni de roz, rosu-siclam si violet. In general formeaza tufe mai mici si repeta cu regularitate inflorirea. Au un parfum puternic asemanator cu cel al trandafirilor vechi. Sunt trandafiri care arata bine in strat, alaturi de alte plante de gradina.

Trandafiri apartinand acestui grup: Darcy Bussell, Eglantyne, Falstaff, Jude the Obscure, Mary Rose, Mary Magdalene, The Herbalist

THE LEANDER GROUP
Trandafiri din grupa Leander au mai degraba caracteristicile trandafirilor moderni decat cele de trandafiri vechi, desi florile lor au forma tipica a trandafirilor vechi. Formeaza de obicei arbusti de talie mare, robusti, cu tije elegant arcuite. Florile mari sunt gratios dispuse pe ramuri, dand un efect general foarte placut. Varietatea culorilor este bogata, incluzand multe nuante de galben si portocaliu. Au un parfum puternic si variat, uneori asemanator cu cel al trandafirlor vechi, alteori cu cel al trandafirilor de tea sau nuante de mirt. Aceste arome sunt adesea mixate cu note fructate precum cele de zmeura, lamaie sau mere.

Golden Celebration

Trandafiri apartinand acestui grup: Abraham Darby, Crown Princess Margareta, Strawberry Hill, Pat Austin, The Alnwick Rose, Lilian Austin, Golden Celebration, Grace

ENGLISH MUSK ROSES
Trandafirii din aceasta grupa au fost obtinuti prin incrucisarea hibrizilor de trandafiri vechi cu trandafirii noisette. De la acestia din urma, au mostenit forma si inflorirea lejera, avand un aspect general plin de farmec si delicatete. Au culori pastelate, atragatoare, in nuante proaspete de roz, galben, culoarea piersicii si a caisei. Majoritatea hibrizilor mosc englezesti nu sunt parfumati, cu unele exceptii care prezinta un mix al tuturor celorlalte parfumuri existente la trandafirii englezesti, amestecate uneori cu note de mosc.

ALBA ROSE HYBRIDS
Acestia sunt cei mai tineri membri ai familiei de trandafiri englezesti. Difera fata de trandafirii celorlalte grupe prin modul lor de crestere aproape salbatic, ceea ce ii face potriviti pentru gradini cu aspect formal sau voit salbatic. Sunt obtinuti prin incrucisarea unor soiuri de hibrizi englezesti cu trandafiri alba. Au o crestere lejera si aerata, cu un frunzis similar. Florile usoare si delicate sunt intr-o mare varietate de nuante de roz. Unii gradinari considera trandafirii acestui grup ca fiind unii dintre cei mai frumosi trandafiri.

CLIMBING ENGLISH ROSES
Nu toate lumea stie ca printre trandafirii englezesti exista si cateva varietati superbe de trandafiri cataratori. Exista chiar o teorie, cum ca trandafirilor englezesti le sta cel mai bine atinci cand sunt pusi sa se catere pe un zid sau o pergola. De acolo, florile lor aplecate, “privesc” in jos intr-o maniera foarte atragatoare. Varietatile foarte inalte, pot fi de asemenea conduse pe arcade si pergole si par sa suporte la fel de bine expunere nordica ca si expunerea sudica.

Nu sunt o grupa propriuzisa, ci mai degraba trandafiri arbustivi care si-au dovedit calitati excelente ca si cataratori. Din acest motiv, majoritatea dintre ei pot fi crescuti atat in forma arbustiva cat si condusi pe suporti.

Exemple: Benjamin Britton, Malvern Hills, Snow Goose, The Generous Gardener

Sursa articolului (traducere): David Austin Roses

Advertisements